Opinie, komentarze

  • Dorosłe dzieci z autyzmem są…  nadal dziećmi
    Data dodania: 23.03.2018

    Dorosłe dzieci z autyzmem są… nadal dziećmi

    Niskofunkcjonujące dorosłe dzieci z autyzmem, także te z niepełnosprawnościami sprzężonymi wraz z niepełnosprawnością intelektualną, wymagają specyficznych form pomocy i opieki przez całe życie. Biologicznie dorosłe, mentalnie  pozostają nadal dziećmi.

  • Kacper Nowakowski z synem Szymkiem (arch. domowe Nowakowskich)
    Data dodania: 13.03.2018

    Głuchy ojciec wygrał przed Trybunałem w Strasburgu

    Kacper Nowakowski z racji niedziałającego przewodu słuchowego, nie nadaje się na ojca – taka była konkluzja wyroków sądów rodzinnych w Polsce. Z powodu głuchoty nie powinien również wychodzić z nim na ulicę.

  • Wokół ulgi rehabilitacyjnej
    Data dodania: 01.03.2018

    Wokół ulgi rehabilitacyjnej

    Podczas posiedzenia sejmowej Komisji  Polityki Społecznej i Rodziny (KPSiR) w ostatnich dniach lutego Urszula Rusecka (PiS), zastępca przewodniczącego komisji, rozpoczęła dyskusję nad kwestią ulgi rehabilitacyjnej, zgłaszając chęć wniesienia stosownej poprawki.

  • Prawo budowlane a prawa obywatelskie – wyrok o doniosłym znaczeniu
    Data dodania: 28.02.2018

    Prawo budowlane a prawa obywatelskie – wyrok o doniosłym znaczeniu

    Zgodnie z obowiązującymi przepisami prawa budowlanego obiekty użyteczności publicznej i mieszkaniowego budownictwa wielorodzinnego należy projektować i budować w taki sposób, by osoby z niepełnosprawnościami, szczególnie poruszające się na wózkach inwalidzkich, mogły z nich korzystać bez przeszkód, w poczuciu własnej wartości, godności i wolności...

  • Petycja o 100 proc dostępności telewizji w ciągu 10 lat!
    Data dodania: 22.02.2018

    Petycja o 100 proc dostępności telewizji w ciągu 10 lat!

    Od wielu lat osoby z dysfunkcjami wzroku i słuchu proszą o dostępną telewizję. Chcą one korzystać z jednego z podstawowych praw człowieka: dostępu do informacji i wiedzy. Uważają, że ch potrzeby nie są brane pod uwagę.

  • Konwencja o prawach osób z niepełnosprawnościami monitorowana przez RPO
    Data dodania: 20.02.2018

    Konwencja o prawach osób z niepełnosprawnościami monitorowana przez RPO

    Polska w 2012 r. ratyfikowała Konwencję ONZ o prawach osób z niepełnosprawnościami. Zdaniem rzecznika praw obywatelskich, który w Polsce pełni rolę niezależnego organu monitorującego wykonanie konwencji konieczne jest wprowadzenie zmian systemowych, które umożliwią osobom niepełnosprawnym pełne i równe korzystanie ze wszystkich praw człowieka.

  • Zwiększenie zatrudnienia osób z niepełnosprawnością, to konieczność!
    Data dodania: 09.02.2018

    Zwiększenie zatrudnienia osób z niepełnosprawnością, to konieczność!

    We wtorek, 6 lutego pełnomocnik rządu ds. osób niepełnosprawnych, sekretarz stanu w MRPiPS, minister Krzysztof Michałkiewicz przedstawił w Sejmie informacje nt. realizacji Karty Praw Osób Niepełnosprawnych i sytuacji tychże na rynku pracy.

  • Problemy z dowozem do szkół uczniów z niepełnosprawnością
    Data dodania: 05.02.2018

    Problemy z dowozem do szkół uczniów z niepełnosprawnością

    Obowiązujące prawo stanowi, że za dowóz uczniów z niepełnosprawnością do szkół płaci gmina. Tym, których nie dowożą rodzice musi ona zapewnić transport. Podczas jazdy powinien z dziećmi być opiekun.

  • O dowozie do szkół uczniów z niepełnosprawnością
    Data dodania: 22.01.2018

    O dowozie do szkół uczniów z niepełnosprawnością

    Zgodnie z ustawą za dowóz uczniów z niepełnosprawnością do szkół płaci gmina. Tym, których nie dowożą rodzice gmina musi zapewnić transport.

  • Negatywna opinia nt. obniżenia wieku emerytalnego dla głuchych
    Data dodania: 10.01.2018

    Negatywna opinia nt. obniżenia wieku emerytalnego dla głuchych

    Sejmowa komisja ds. petycji 9 stycznia nie uwzględniła petycji dotyczącej obniżenia wieku emerytalnego dla osób głuchych z ubytkiem słuchu powyżej 80 db.


Projekt pn. Opracowywanie i wydawanie czasopisma i portalu „Nowe Nasze Sprawy” – Magazyn Informacyjny Osób Niepełnosprawnych, realizowany w okresie 01.04.2017 r.-31.12.2017 r. jest współfinansowany ze środków PFRON.