Opinie, komentarze

  • Data dodania: 19.09.2010

    Opinia merytoryczna projektu Biura Analiz Sejmowych

    Kluczowym stanowiskiem, jednoznacznie wykazującym negatywne skutki projektu nowelizacji ustawy o rehabilitacji, jest Opinia merytoryczna projektu dokonana przez Biuro Analiz Sejmowych.

  • Data dodania: 29.08.2010

    Wnioski Porozumienia AUTYZM-POLSKA

    w sprawie projektu zmian ustawy z dnia 27 sierpnia 1997 r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych (Dz. U. z 2008 r. Nr 14, poz. 92, z późn. zm.)

  • Data dodania: 16.08.2010

    Poselski projekt jest zbyt drastyczny

    Stanowisko Business Centre Club w sprawie poselskiego projektu ustawy o zmianie ustawy o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób niepełnosprawnych oraz niektórych innych ustaw

  • Data dodania: 28.06.2010

    Przymus leczenia?

    Duże kontrowersje wywołał precedensowy wyrok sądu w Wielkiej Brytanii. 55-letnia kobieta o obniżonej sprawności umysłowej zostanie poddana przymusowej operacji.

  • Data dodania: 30.05.2010

    Apel o udostępnienie lokali wyborczych

    W związku ze zbliżającymi się wyborami Prezydenta Rzeczypospolitej, zastępca rzecznika praw obywatelskich Stanisław Trociuk wystosował apel do wójtów, burmistrzów i prezydentów miast o odpowiednie przygotowanie lokali wyborczych, aby umożliwić oddanie głosu wszystkim obywatelom.

  • Data dodania: 09.05.2010

    Potęga 1%, czyli duży może więcej...

    Niby wszystko w porządku - formalnie i prawnie. A jednak coś tu nie gra...

  • Data dodania: 19.04.2010

    Łatwiej o świadczenie pielęgnacyjne

    Obowiązujące od stycznia nowe przepisy dotyczące świadczeń pielęgnacyjnych spowodowały wzrost liczby osób, którym je przyznano.

  • Data dodania: 18.04.2010

    Bezpłatne porady prawne bez podatku VAT

    Naczelny Sąd Administracyjny wydał precedensowy wyrok w sprawie darmowej pomocy prawnej.

  • Data dodania: 04.03.2010

    Jednak SMS bez VAT?

    Organizacje, które założyły koalicję „SMS bez VAT" - o czym informowaliśmy w wakacyjnym numerze „NS" - wpłynęły na zniesienie podatku VAT od krótkich wiadomości tekstowych wysyłanych z telefonów komórkowych na cele charytatywne.  Konsultacje jeszcze trwają, ale premier Donald Tusk po spotkaniu z przedstawicielami 30...

  • Data dodania: 28.02.2010

    Polityka podatkowa stymuluje wzrost pomocy

    Zmiany w prawie na początku 2009 roku umożliwiły producentom przekazywanie produktów spożywczych na rzecz organizacji pożytku publicznego bez konieczności odprowadzania podatku VAT.


Projekt pn. Opracowywanie i wydawanie czasopisma i portalu „Nowe Nasze Sprawy” – Magazyn Informacyjny Osób Niepełnosprawnych, realizowany w okresie 01.04.2017 r.-31.12.2017 r. jest współfinansowany ze środków PFRON.