Sprawozdania z pilotażu sieci onkologicznej za 2019 rok dostępne publicznie

Organizacje działające w zakresie ochrony zdrowia i opinia publiczna mogą zapoznać się ze sprawozdaniami z realizacji pilotażu sieci onkologicznej – ważnego projektu reformującego diagnostykę i leczenie nowotworów złośliwych, którego wdrożenie w pełnej skali zapowiedziano w Narodowej Strategii Onkologicznej.  Sprawozdania przekazano w trybie dostępu do informacji publicznej jednak nie dają one podstaw do twierdzenia o poprawie jakości i bezpieczeństwa opieki onkologicznej.

Wśród dostępnych informacji znalazły się zestawienia wskaźników i mierników wysyłane zgodnie z przepisami co kwartał do Oddziałów Wojewódzkich Narodowego Funduszu Zdrowia przez ośrodki zakwalifikowane do pilotażu. Ponadto dostępne są dwie informacje przekazywane w cyklu półrocznym przez Prezesa NFZ do Ministerstwa Zdrowia.

W opinii Fundacji Onkologia 2025 na podstawie danych sprawozdawanych w pilotażu nie można ocenić efektów tego projektu, m.in. z powodu braku jednolitej metodologii w wyliczaniu mierników, istnieniu dużych różnic w kompletności danych i liczbie włączanych pacjentów do projektu między ośrodkami czy brakiem  wyników ankiet służących badaniu satysfakcji pacjentów.

Część ośrodków włożyła duży wysiłek w zebranie danych i wyliczenie swoich wyników. Jednak konstrukcja mierników, sposób zbierania danych, brak etapu przygotowawczego uniemożliwiają stwierdzenie, co się zmieniło. Sprawozdania nie dają podstaw do twierdzenia o poprawie jakości i bezpieczeństwa opieki onkologicznej dzięki pilotażowi sieci onkologicznej.

Pierwsze rozporządzenie ministra zdrowia w sprawie wprowadzenia pilotażu sieci onkologicznej zostało opublikowane w grudniu 2018 r. Rozwiązanie zostało wdrożone w lutym 2019 r., po zawarciu umów pomiędzy Oddziałami Wojewódzkimi NFZ a ośrodkami biorącymi udział w programie. Według rozporządzenia pilotaż ma trwać 18 miesięcy. Za przeprowadzenie, finansowanie oraz ocenę pilotażu odpowiada Narodowy Fundusz Zdrowia.

W trakcie prac nad pilotażem wiele organizacji protestowało przeciwko jego wprowadzeniu w obecnym kształcie. W szczególności zwracano uwagę na brak  jasnych kryteriów wyboru obszarów opieki oraz świadczeniodawców do udziału w pilotażu, brak powszechnie uznanych, wiarygodnych wskaźników monitorowania jakości efektów leczenia, skrajną biurokratyzację, brak rzetelnych punktów odniesienia do innych rozwiązań, liczne naruszenia obowiązującego prawa, w tym praw pacjenta, bardzo wysokie koszty i nietransparentność finansowania.

– Niestety uwagi wielu środowisk potwierdziły się. Nie możemy ocenić zmian wskaźników jakości opieki w czasie, ponieważ nie mamy do czego odnieść danych. Ośrodki raportują wskaźniki, które dotyczą ich samych, co powoduje rozbieżności w sprawozdaniach. Na chwilę obecną nie ma możliwości wiarygodnej i rzetelnej oceny czy sieć onkologiczna w kształcie realizowanym w pilotażu to dobre rozwiązaniemówi Anna Andrzejczak, prezes zarządu Fundacji Onkologia 2025.

Nagranie webinarium „Jak poprawiać jakość w onkologii? Co się zmieni dzięki sieci onkologicznej? Wyzwania i stan wiedzy po roku pilotażu reformy” zostało udostępnione na platformie YouTube – https://www.youtube.com/watch?v=vx4Y02oO0Nc&feature=youtu.be.

Sprawozdania związane z realizacją pilotażu sieci onkologicznej oraz materiały związane z webinarium zostały opublikowane na stronie internetowej Fundacji – www.onkologia2025.pl.

Fundacja Onkologia 2025

Data publikacji: 27.04.2020 r.